De hagetisse: de wijze vrouw die haar kennis van het bekende en onbekende gebruikt om haar medemens te helpen

Wat is een hagetisse?

Hagetisse is een woord dat wij niet meer kennen en dat een beroep beschrijft waarvan elke gemeenschap een beoefenaar kende. Het betekent zoveel als heggevrouw, waarbij de tisse, de vrouw, niet zomaar een vrouw is, maar een machtige vrouw, een magische vrouw. Door de tijd heen – onder invloed van met name een zekere monotheïstische religie – is het verbasterd en verworden tot een negatief woord. Maar net zoals het kwalijk is om an sich mooie symbolen te laten kapen door minder mooie ideeën (denk bijvoorbeeld aan de swastika), is het net zo kwalijk om woorden die precies zeggen wat je bedoelt niet meer te gebruiken, omdat er toevallig iemand op een negatieve manier mee aan de haal is gegaan. Tijd om de hagetisse in ere te herstellen! De mens heeft haar hard nodig…

De hagetisse is de vrouw die tussen de werelden staat, tussen deze wereld en de wereld der mysteriën. Ze was vroeger de vrouw die aan de rand van de beschaving leefde en waar je naartoe ging als je een probleem had dat niet zo makkelijk op te lossen was. Vandaar de heggevrouw. De haag was traditioneel een poort naar de wereld der mysteriën. Daar hield het zichtbare op en begon het onzichtbare.

Wat doet een hagetisse?

De hagetisse is een sjamanistisch genezer en helpt mensen. Ze is er voor diegenen die een probleem hebben en dit op willen lossen. Dit laatste lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet. Tijdens mijn jarenlange ervaring als natuurgeneeskundige leerde ik dat er een variabele in het genezingsproces is dat niet benoemd kan worden. We kunnen ingrijpen met medicijnen, voeding, beweging, alles goed doen en toch lukt het niet om een probleem op te lossen.

Het ongrijpbare en tegelijkertijd onmisbare…

We kennen allemaal wel voorbeelden van dat ene ongrijpbare dat de sleutel lijkt tot alles. Er zijn er die het toeval noemen – alsof toeval bestaat – sommigen noemen het een wonder en anderen noemen het magie. Hoe je het ook noemen wilt, het is er. Ik studeerde en bestudeerde orthomoleculaire geneeskunde, kPNI, meditatie, permacultuur, taal, geschiedenis, folklore, mijn eigen wortels, paarden, horticultuur en vele dingen die niet te beschrijven vallen. Pas na het combineren van alles wat ik wat ik aan kennis en vaardigheden had verzameld en ik teruggekeerd was tot het diepe weten van mijn verre voorouders, zag ik het. En ik begreep dat mensen de sleutel tot het ongrijpbare in handen geven mijn roeping was. En daarom ben ik nu de hagetisse, klaar om te helpen wie geholpen wil worden. Dat klinkt misschien mysterieus en dat is het ook. Als ik het dan toch moet omschrijven, dan zou ik zeggen dat ik mensen de sleutel geef tot hun helingsproces door ze weer eigenmachtig te laten worden. Door ze te laten weten waar ze vandaan komen en wat ze allemaal kunnen. Zaken die ze allang vergeten waren en waar ik ze aan herinner.

Degenen die hier klaar voor zijn, zullen zich herkennen in bovenstaande woorden. Ben jij zo iemand en wil je ervoor gaan? Neem dan contact met me op voor een afspraak.

Kijk hier ook eens

Kies je taal
Ook zulke mooie teksten?

Volg me


Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van wat ik doe? Abonneer je op de nieuwsbrief. Je krijgt dan vanzelf af en toe een e-mail in je inbox. Niet gevreesd, ik hou het bescheiden en ga je niet platmailen.