Emma Storris

Orthomoleculaire geneeskunde en kPNI

Een paar dagen terug schreef ik terloops dat ik orthomoleculair en kPNI therapeut ben, waarop ik de vraag kreeg wat dit dan wel is. Bij deze de beloofde uitleg.

Voor mij begint alles bij orthomoleculaire geneeskunde en eindigt het bij kPNI (klinische Psycho Neuro Immunologie). Daarmee beweer ik overigens niet dat mijn kennis op dit moment compleet is. Integendeel, er wordt dagelijks nog zoveel ontdekt over het fascinerende functioneren van het lichaam en de geest van homo sapiens sapiens dat mijn kennis nooit compleet zal kúnnen zijn. Maar ik beweer er wel mee dat ik met mijn orthomoleculaire basis en kPNI werktuigen alles in huis heb om, mits ik mijn kennis van wetenschappelijke ontwikkelingen op peil houd, de integrale mens uitstekend van dienst te kunnen zijn.

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Maar laten we bij het begin beginnen. Wat is orthomoleculaire geneeskunde? Van mijn praktijkwebsite: Een orthomoleculair geneeskundige streeft er uiteindelijk naar om al die cellen, waaruit een mens bestaat, te voorzien van de juiste (voedings)stoffen, waardoor deze goed functioneren of weer goed gaan functioneren.  …

Om gezond te kunnen zijn hebben we de juiste voedingsstoffen nodig. Ons lichaam is immers opgebouwd uit deze voedingsstoffen en maakt gebruik van allerlei processen waarbij deze voedingsstoffen nodig zijn. Het gaat hierbij om macronutriënten (zoals eiwitten, vetzuren, koolhydraten) en micronutriënten (zoals vitamines, mineralen en sporenelementen). Niet alleen hebben we deze voedingsstoffen nodig, we hebben ze in de juiste verhoudingen nodig. En juist dat laatste is vaak een probleem. Daarnaast moeten we uitkijken dat we niet teveel anti-nutriënten binnen krijgen, stoffen die een juiste voeding juist in de weg staan. In de orthomoleculaire geneeskunde is het op orde krijgen van de voeding prioriteit nummer 1. 

Maar als er een nummer één is, is er vaak ook een nummer twee en in dit geval zelfs een nummer drie. Bewegings- en leefstijladviezen zijn onmisbare wapens in het orthomoleculaire arsenaal. Supplementen en fytotherapie worden gebruikt waar nodig.

En wat is kPNI dan?

KPNI gaat nog een stukje verder. Van mijn praktijkwebsite: Klinische Psycho Neuro Immunologie is een integratieve behandelwijze, die een breed scala aan gezondheidskundige vakgebieden, te weten endocrinologie, muscologie, neurologie, psychologie, sociologie, genetica, epigenetica en immunologie verenigt.  

Door een aandoening vanuit al deze hoeken te bekijken kan men beter tot de oorzaak, en daarmee tot een oplossing komen. kPNI vormt hiermee de toekomst van de geneeskunde.  Een mens is geen machine, maar een ingewikkeld samenspel van organische materialen, biochemische processen en externe factoren. Het geheel van deze factoren maakt dat elke mens functioneert op zijn of haar volstrekt unieke wijze. Door een dusdanig ingewikkeld systeem te bekijken vanuit steeds één specialisme doet geen recht aan de complexiteit van een persoon. 

Door de kPNI aanpak kan het ontstaan van een aandoening (die soms al een jarenlange aanloop heeft) in kaart gebracht worden, waardoor niet alleen duidelijk wordt waar men precies last van heeft, maar ook hoe dit veroorzaakt is.   Hierdoor blijft men bij de behandeling niet op symptoomniveau steken maar kan men het probleem bij de wortel aanpakken. De behandelwijze in kPNI beperkt zich niet, maar omvat welke discipline er nodig wordt geacht om tot een succesvolle oplossing te komen. Voeding, bewegingstherapie, supplementen, gesprekstechnieken, creatieve en vele andere werkvormen, het wordt allemaal gebruikt om het doel te bereiken.

KPNI gaat verder waar alle andere takken van geneeskundige sport stoppen. Om de metafoor even door te trekken: kPNI is de triathlon van de geneeskunde. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik de kans heb gekregen om een geneeskundig triathleet te worden. Het geeft mij een enorme kick om verbanden bloot te leggen, die nog nooit eerder opgevallen zijn, maar die vervolgens wel de oorzaak blijken te zijn van een langlopend probleem. En wie de oorzaak kent, kent de oplossing. Tel daarbij op het feit dat je op geneeskundig gebied nooit bent uitgeleerd, omdat er dagelijks nieuwe dingen ontdekt worden, en je zult begrijpen dat kPNI een blijvende uitdaging is.

Wil je meer over dit onderwerp weten? Wil je zelf je gezondheid verbeteren door meer te gaan leven zoals eigenlijk bij ons mensen past? Je kunt beginnen door de boeken van mijn collega en studiegenoot Richard de Leth eens te lezen…

You're not allowed copy content without my permission. Contact me if you want to use my content.