Emma Storris

Permacultuur en voedselbos ontwerpen

permacultuur en voedselbos ontwerpIk noemde het al terloops in mijn biografie: ik ben ook permacultuur onwerper. Dat betekent dat ik ontwerpen maak uitgaand van de principes van de permacultuur. Dit kunnen complete permaculturele systemen en voedselbossen zijn, maar ook ‘gewone’ tuinen. Ik deed mijn PDC – permacultuur design course – in Frankrijk in 2014 en de Basiscursus voedselbossen bij Food Forestry Nederland in 2015. Daarna heb ik het geleerde toegepast op mijn eigen halve hectare en mogen ontwerpen voor andere mensen.

Permacultuur en voedselbossen ontwerpen: boeren voor luie mensen?

Permacultuur is een manier van het land bewerken waarbij je samenwerkt met de natuur. Dus in plaats van het neerzetten van een onnatuurlijke monocultuur, zoals in conventionele landbouw, die je vervolgens met hand en tand (lees: kunstmest en pesticiden) moet gaan verdedigen, kijk je naar wat er zonder kunstgrepen aan lekkers groeit. Een voedselbos is ook zo’n uitgekiend systeem waarmee je nog meer uit je vierkante meters haalt. Je kunt namelijk wel 7 verschillende lagen aanleggen, die elkaar allemaal helpen en zo dus een optimale productie halen. En het mooiste is misschien nog wel dat oogsten de meeste tijd zal kosten. Bij permacultuur ploegen, spitten, spuiten en wieden we niet. Dus als er eenmaal een stabiel systeem staat, is het ook nog eens heel weinig werk.

Ook voor groenten en fruit uit jouw achtertuin

Heb jij een stuk(je) grond waar je in samenwerking met de natuur lekkere dingen op wilt verbouwen of waar je gewoon een gezond ecosysteem wilt neerzetten zodat de aarde daar profijt van heeft? Of heb jij tuin waar je meer mee wilt dan terras en gras? Neem dan contact met me op. Mijn groene vingers jeuken al!

You're not allowed copy content without my permission. Contact me if you want to use my content.